Migrace jako investice do lidského kapitálu - Pakhomava, Aliona (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou migrace vysoce kvalifikovaných pracovníků. V první části jsou popsány teoretická východiska migrace, tedy základní pojmy, druhy migrace a migrační motivace. V další části se hodnotí výhody a nevýhody migrace odborníků jak pro vysílající, tak pro přijímající země, a to i z globálního hlediska, definuje se pojem "investice do lidského kapitálu" a uvádějí se mechanismy měření vzniku zájmu a motivace tuzemců pro vložení investic do jejich lidského kapitálu. Na konci práce hodnotím strategie uplatňované v České republice, které se týkají migrace odborníků.