Imigrační politika ČR se zaměřením na vietnamské občany - Fuksová, Michaela (2010)
Cílem této práce je popsat imigrační politiku České republiky, především ve vztahu k občanům Vietnamu a charakterizovat vietnamskou komunitu v ČR. Práce je rozdělena na čtyři části. V první části jsou popsány teoretická východiska migrace, tedy důvody, proč lidé migrují. Ve druhé části pak vývoj migrace a migrační politiky ČR od 2. poloviny 20. století až do současnosti. Třetí část je věnovaná situaci vietnamských občanů ve Vietnamu, důvodům jejich migrace a přístupu České republiky k těmto imigrantům. V poslední části je charakterizována vietnamská komunita v České republice.