SÚS a rozvoj statistické vědy v meziválečném období - Houska, Lukáš (2010)
Práce pojednává o vzniku a fungování Státního úřadu statistického a jeho přínosu k rozvoji statistické vědy a statistické teorie. Cílem práce je seznámit čtenáře s první etapou československé státní statistiky a dále poskytnout mu ucelený náhled do systému publikační činnosti této instituce. V tomto pojetí je práce rozdělena na tři části. V první je popsán "modus operandi" statistického úřadu samotného, druhá část přináší životopisné údaje významných osobností Státního úřadu statistického a třetí část pak přináší popis a analýzu systému vydávání publikací, časopisů a dalších děl. V závěru třetí části jsou rozebrána vybraná klíčová díla z oblasti statistické teorie. Na závěr práce následuje příloha, ve které se nalézají vydané zákony a nařízení republiky Československé pojící se bezprostředně k činnosti statistického úřadu, a soupis děl vydaných ve dvou klíčových edicích publikačního systému. Přínos práce je v komplexním náhledu na celou tématiku československé statistiky v meziválečném období, dosud byly pouze částečně zpracovány jen jednotlivé (a zdaleka ne všechny) fragmenty.