SÚS a rozvoj statistické vědy v meziválečném období - Houska, Lukáš; Závodský, Prokop, 1944-; Maier, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce pojednává o vzniku a fungování Státního úřadu statistického a jeho přínosu k rozvoji statistické vědy a statistické teorie. Cílem práce je seznámit čtenáře s první etapou československé státní statistiky a dále poskytnout mu ucelený náhled do systému publikační činnosti této instituce. V tomto pojetí je práce rozdělena na tři části. V první je popsán "modus operandi" statistického úřadu samotného, druhá část přináší životopisné údaje významných osobností Státního úřadu statistického a třetí část pak přináší popis a analýzu systému vydávání publikací, časopisů a dalších děl. V závěru třetí části jsou rozebrána vybraná klíčová díla z oblasti statistické teorie. Na závěr práce následuje příloha, ve které se nalézají vydané zákony a nařízení republiky Československé pojící se bezprostředně k činnosti statistického úřadu, a soupis děl vydaných ve dvou klíčových edicích publikačního systému. Přínos práce je v komplexním náhledu na celou tématiku československé statistiky v meziválečném období, dosud byly pouze částečně zpracovány jen jednotlivé (a zdaleka ne všechny) fragmenty.
Vedoucí práce: Prokop Závodský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses