Optimalizace růstu populace řas pomocí Markovských procesů a simulačních technik - Zouharová, Martina; Kalčevová, Jana; Černý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce spadá do problematiky spojené s hledáním konstrukčních a operačních parametrů tubulárního fotobioreaktoru, které by umožňovaly maximalizovat růst řas obsažených v kultivačním mediu. Vychází z růstového modelu pro řasu Porhydrium sp. a zaměřuje se na optimalizaci vnějšího osvitu, jakožto jednoho z nejdůležitějších faktorů, které růst determinu-jí. V práci jsou uplatněny dva metodologické přístupy: analytický, spočívající ve využití Markovských procesů, a simulační, využívající multiagentního modelování. V analytické části je navržena konstrukce přechodové matice markovského řetězce, který na rozdíl od některých dříve použitých a publikovaných metod umožňuje zahrnout vliv nekonstantního osvitu uvnitř fotobioreaktoru. V simulační části pak byl vytvořen multiagentní model popula-ce řas, jehož prostřednictvím lze zkoumat chování systému a interaktivně toto chování ovlivňovat. V kontextu výsledků obdržených v obou částech byla v závěru práce navržena optimální hodnota vnějšího osvitu.
Vedoucí práce: Jana Kalčevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses