Termínové kontrakty s elektrickou energií - Michalovský, Michal (2010)
Bakalářská práce se věnuje termínovému trhu s elektřinou. Popisuje fungování liberalizovaného trhu a energetické burzy se zaměřením na české prostředí. Ukazuje také základní teoretické přístupy k tvorbě ceny elektřiny a k ocenění termínových kontraktů. Dále analyzuje ceny kontraktů pražské energetické burzy ve srovnání s cenami na jiných evropských burzách a ve srovnání s cenami dalších energetických komodit. V závěrečné části jsou počítány rizikové prémie měsíčních kontraktů na pražské burze.