Formulace a metody řešení obecného distribučního problému - Fuksová, Lucie (2010)
Obecný distribuční problém je jedna z úloh lineárního programování, která patří do skupiny distribučních úloh, které mají specifický matematický model. Z něho vyplývá i možnost, popř. nutnost řešení jinými metodami, než je univerzální simplexová metoda. Typickým a nejjednoduším příkladem je dopravní problém. Obecný distribuční problém se od něj liší jen v na první pohled nepatrné odlišnosti matematického modelu, která však ve srovnání s dopravním problémem působí výpočetní potíže. Pro sestavení modelu a pro jeho řešení je nezbytné vypočítat převodové koeficienty, tzv. výkonové koeficienty. Příspěvek podaný touto prací se bude zabývat otázkou, jak tento problém formulovat, vytvořit matematický model a popsat postupy, kterými lze řešit úlohu podobného typu. Metodami jsou modifikovaná distribuční metoda a simplexová metoda, které budou aplikovány na konkrétním příkladu. K řešení bude použit optimalizační produkt Lingo.