Formulace a metody řešení obecného distribučního problému - Fuksová, Lucie; Lagová, Milada, 1941-; Kalčevová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Obecný distribuční problém je jedna z úloh lineárního programování, která patří do skupiny distribučních úloh, které mají specifický matematický model. Z něho vyplývá i možnost, popř. nutnost řešení jinými metodami, než je univerzální simplexová metoda. Typickým a nejjednoduším příkladem je dopravní problém. Obecný distribuční problém se od něj liší jen v na první pohled nepatrné odlišnosti matematického modelu, která však ve srovnání s dopravním problémem působí výpočetní potíže. Pro sestavení modelu a pro jeho řešení je nezbytné vypočítat převodové koeficienty, tzv. výkonové koeficienty. Příspěvek podaný touto prací se bude zabývat otázkou, jak tento problém formulovat, vytvořit matematický model a popsat postupy, kterými lze řešit úlohu podobného typu. Metodami jsou modifikovaná distribuční metoda a simplexová metoda, které budou aplikovány na konkrétním příkladu. K řešení bude použit optimalizační produkt Lingo.
Vedoucí práce: Milada Lagová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses