Český trh s akciemi - Kříž, Jan; Bartošová, Jitka; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2008)
Tématem práce je český trh s akciemi. Práce je zaměřena na aplikaci teorie efektivních trhů, která je jednou z teorií vysvětlujících vývoj kurzů cenných papírů, na akciový trh v České republice v letech 2000 až 2008. Teorii efektivního trhu představuje náhodná procházka, která se používá jako nástroj k popisu jevu, kde budoucí změny cen představují náhodné odchylování od cen minulých. Samotná práce je rozdělena do několika částí. V úvodní části je představen samotný kapitálový trh v České republice. Je nastíněn vývoj a historie burzovního obchodování v ČR od úplných prvopočátků v 19. století až po současnost. Protože se většina práce zabývá analýzou výnosů akciového indexu PX byl tento index v další části detailně popsán a rozebrán. Dále byl český akciový trh podroben analýze z pohledu struktury a objemů obchodů.V další části práce byla popsána samotná teorie efektivních trhů. Stručně byla popsána také historie této teorie. Dále je v práci popis statistických metod používaných k testování efektivnosti trhu. Jde zejména o testy zkoumající nezávislost změn kurzů akcií, a testy testující úspěšnost obchodních a investičních strategií. Další část práce lze označit jako čistě praktickou. Nejdříve se práce zaměřuje na trh v jednotlivých letech období. Jako druhé bylo analyzováno středně-dlouhé období tvořené tříletými časovými řadami výnosů. Posledním analyzovaným obdobím bylo obdoubí dlouhé, tvořené osmiletou časovou řadou výnosů let 2000 až 2008.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: kapitálové trhy; akcie; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; capital market; stocks; master's theses