Internetový hazard v USA - Kozák, Jakub (2009)
Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání dvou politických přístupů vůči poměrně novému odvětví e-commerce -- internetovému hazardu. Těmito přístupy jsou prohibice na straně jedné a regulace, vytvoření volného trhu, na straně druhé. Od poloviny devadesátých let se hazardní hry na internetu staly celosvětovým fenoménem. Ve Spojených státech amerických byl ovšem v roce 2006 uzákoněn zákon Unlawful Internet Gambling Enforcement Act 2006, který postavil internetový hazard mimo zákon s cílem ochránit americkou společnost před nepříznivými sociálními dopady, zejména praním špinavých peněz, hraním nezletilých či vyšším výskytem problémového hráčství. Tato práce zdůvodňuje, proč je daleko efektivnějším způsobem, jak se vypořádat s těmito tématy, vytvoření volného trhu, jako je tomu například ve Velké Británii. Je zde dokázáno, že volný trh znamená pro státy ekonomicky výhodnější variantu a současně dosahuje lepších výsledků v boji proti zmíněným problémům.