Internetový hazard v USA - Kozák, Jakub; Šíma, Josef, 1972-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání dvou politických přístupů vůči poměrně novému odvětví e-commerce -- internetovému hazardu. Těmito přístupy jsou prohibice na straně jedné a regulace, vytvoření volného trhu, na straně druhé. Od poloviny devadesátých let se hazardní hry na internetu staly celosvětovým fenoménem. Ve Spojených státech amerických byl ovšem v roce 2006 uzákoněn zákon Unlawful Internet Gambling Enforcement Act 2006, který postavil internetový hazard mimo zákon s cílem ochránit americkou společnost před nepříznivými sociálními dopady, zejména praním špinavých peněz, hraním nezletilých či vyšším výskytem problémového hráčství. Tato práce zdůvodňuje, proč je daleko efektivnějším způsobem, jak se vypořádat s těmito tématy, vytvoření volného trhu, jako je tomu například ve Velké Británii. Je zde dokázáno, že volný trh znamená pro státy ekonomicky výhodnější variantu a současně dosahuje lepších výsledků v boji proti zmíněným problémům.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; praní špinavých peněz; diplomové práce; money laundering; master's theses