Pozice Švédska v rámci integračních procesů v Evropě - Vránková, Jana (2010)
Práce se zabývá vývojem postavení Švédska v evropském integračním procesu po Druhé svétové válce. Sleduje vývoj jeho neutrálního postavení, vstup do Evropského společenství volného obchodu a posléze i do Evropské unie. Zabývá se také současnými problémy a výzvami pro Švédsko, mezi něž patří přijetí eura, nezaměstnanost mladých, fiskální udržitelnost a imigrace. Poslední kapitola je komparativní a srovnává Švédsko z různých úhlů pohledu s jeho nejbližšími geografickými i kulturními sousedy, tedy s Dánskem a Finskem.