Efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob v zemích EU - Černá, Kateřina (2010)
Diplomová práce je zaměřena na průměrnou efektivní daňovou sazbu daně z příjmů fyzických osob. V první části práce je definována průměrná efektivní sazba daně a jsou uvedeny různé způsoby jejího výpočtu. Ve druhé části se práce zaměřuje na průměrnou efektivní daňovou sazbu ve vybraných státech EU. Těmito státy jsou členské státy EU, ve kterých je aplikována lineární sazba daně z příjmů fyzických osob - Česká republika, Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovenská republika. Práce u těchto států popisuje základní charakteristiky daně z příjmů fyzických osob a pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Dále jsou vypočteny efektivní daňové sazby pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné v konkrétních příjmových skupinách. V poslední kapitole jsou porovnávány výše daňových úlev v jednotlivých zemích a jejich vlivy na daňovou povinnost poplatníků. Závěrem jsou srovnány zjištěné efektivní daňové sazby poplatníků ve vybraných zemích.