Vstup nové firmy do monopolního prostředí - Diblík, Petr; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Dočkal, Dalibor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se věnuje problematice monopolů a schopnosti nových subjektů vstupovat na trh. Pro hlubší pochopení této oblasti jsou nejprve uvedeny odlišné pohledy na monopol v dějinách ekonomického myšlení. V souvislosti s možností nových firem se na trhu prosadit je následně analyzován vznik a současná praxe antimonopolního zákonodárství. Zpochyb-něny jsou některé argumenty protežující ochranářskou politiku. Na konkrétních příkladech je ukázáno, že začínajícímu subjektu více než privilegia ze strany státu pomůže zajištění volného přístupu do odvětví. Stát má být zárukou vynutitelnosti práva a dohlížet na dodr-žování obecně závazných pravidel. Závěrem je také ukázán rozdíl mezi monopolem vznik-lým přirozenou cestou v důsledku výjimečnosti, které si zákazníci cení a monopolem, který se těší svému postavení díky vládní pomoci. Nová firma, jako nepřetržitý potenciální kon-kurent, je pro dominantní subjekt kvalitní zpětnou vazbou a hnacím motorem ke zvyšování efektivity. I zde se ukazuje volná hospodářská soutěž jako velice účinný nástroj rozvoje podnikání, ze kterého ve výsledku nejvíce těží konečný spotřebitel.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; konkurence; diplomové práce; competition; master's theses