Odhad diskontních měr pro potřeby oceňování - Hackl, Zbyněk (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou odhadu diskontní míry a jednotlivých parametrů používaných zejména u dvou hlavních metod pro její stanovení: přirážkové metody a modelu CAPM. V první části práce jsou představeny vlivy působící na diskontní míru, a tak i na způsob jejího odhadu. Druhá část práce se věnuje přirážkové (stavebnicové) metodě, jejíž součástí je odhad bezrizikové výnosové míry, rizikové přirážky a přirážky za likviditu. Třetí část práce se zabývá modelem CAPM a je rozdělena na dvě kapitoly. Model CAPM je nejprve ve třetí kapitole patřičně odvozen. Ve čtvrté kapitole jsou pak prezentovány možnosti odhadu jeho jednotlivých parametrů a přirážek, které jsou k základnímu modelu CAPM nejčastěji přidávány.