Analýza výnosností dlouhodobých investic (analýza výnosnosti aktiv pro penzijní fondy) - Kubů, Filip (2010)
Cílem této práce je posoudit dlouhodobou výnosnost aktiv, a to akcií, dluhopisů a státních pokladničních poukázek, což je provedeno na základě analýzy historické výnosnosti aktiv během 20. století v 16 státech světa. Aktiva jsou srovnána a je posouzena jejich vhodnost pro dlouhodobé investování na základě několika kritérií. Použitím historických výnosností je vypočítána pro každé aktivum teoretická naspořená částka, kterou by mohl střadatel získat na konci svého produktivního života při pravidelném spoření 1/3 odvodů na sociálním pojištění. Dále je vypočítána teoretická výše důchodu na základě dvou variant vyplácení penzí. Takto vypočítané penze jsou porovnány, zvláště jejich nejnižší varianty, se současnými vyplácenými penzemi v ČR.