Financování územních samospráv ve Francii - Pavlíčková, Kateřina (2010)
Tato diplomová práce pojednává o problematice financování územních samospráv ve Francii. První část práce je zaměřena teoreticky, představuje základní pojmy a teorie, týkající se financování územně samosprávných celků, problémy sestavování místního rozpočtu a možným složením jeho příjmové části. Na začátku druhé části práce představuji strukturu územní samosprávy ve Francii. Hlavním cílem této práce je však podrobně charakterizovat příjmy, které tyto celky ve Francii inkasují a následně provést jejich analýzu. Proto jsem se ve druhé a třetí časti práce zajímala především o to, jaké příjmy tyto celky inkasují, které příjmové složky v rozpočtu převažují, jak se jednotlivé složky příjmů vyvíjí v čase, zda jsou v této zemi tendence k posilování finanční autonomie územních samospráv nebo stát spíše inklinuje k financování územních samospráv prostřednictvím dotací. Nakonec práce jsem systém financování územních samospráv ve Francii porovnala se systémem, který funguje v České republice a na základě tohoto porovnání učinila doporučení, jakým způsobem by mohl být český systém reformován.