Srovnání metodik zaměřených na řízení ICT procesů s důrazem na ITIL - Žižka, Petr; Voříšek, Jiří, 1950-; Janeček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Obsahem této diplomové práce je podrobný popis metodik a sad nejlepších praktik pro řízení informatických procesů a informatiky jako celku, jejich srovnání z hlediska historie, obsahu, zaměření a struktury. V této práci je kladen důraz zejména na sadu nejlepších postupů zvanou Information Technology Infrastructure Library (ITIL). V práci jsou také popsány vzájemné vztahy mezi jednotlivými metodikami a mezi ITILem v2 a v3 a to, jakým způsobem využívat tyto metodiky společně tak, aby nastal maximální synergický efekt. První kapitola je věnována ITILu. Popisuje jeho historii, zejména jeho druhou verzi. Zvláštní kapitola je věnována popisu rozdílů mezi druhou a třetí verzí a mapování procesů z druhé verze na verzi třetí. Jsou zde popsány základní principy ITILu v3 a podrobný popis jednotlivých publikací a hlavních procesů. Další část se zabývá ČSN/ISO 20 000, Cobitem a ITGPM. U každého z těchto dokumentů je uveden popis, výhody jeho implementace a vztah vůči ITILu. U normy ČSN/ISO 20 000 je navíc ještě popsán způsob, jakým je možné certifikaci získat. V následující části je provedeno detailní srovnání ITILu, Cobitu a ČSN/ISO 20 000. Srovnávacími kritérii jsou: typ, předmět, velikost organizace, odvětví, dostupnost, certifikace organizace, certifikace jednotlivců, vazba na ostatní metodiky, rozsah, koncept životního cyklu, popis procesů, silné a slabé stránky. Praktická část této diplomové práce se zabývá zejména optimalizací katalogu služeb a tvorbou prototypu SLA pro IT oddělení Rádia Svobodná Evropa. Tato část je hlavním přínosem této práce.
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses