Metodika analýzy a návrhu webu (MANW) - Karlec, Jakub (2010)
Hlavním předmětem práce je návrh metodiky analýzy a návrhu webu, zkráceně MANW. V první části práce je definován metodický rámec, na základě kterého bude metodika vystavěna. Ten vychází z metodického rámce MEFIS, který je následně přizpůsoben specifickým potřebám vývoje webových aplikací a stránek. Druhá část práce je věnována rešerši existujících metodik pro realizaci webových projektů. Na základě této rešerše jsou vytipovány prvky metodik, které jsou vhodné pro užití při analýze a návrhu, a tyto prvky jsou později začleněny do metodiky MANW. Poslední část práce je věnována samotnému popisu metodiky, jejích charakteristik a prvků. Cílem práce je připravit jednoduchou metodiku analýzy a návrhu webových stránek a aplikací, která se dá využít v rámci agilního vývoje webu. Metodika je popsána fázemi, procesy, rolemi, vstupy a výstupy a dalšími prvky, které jsou definovány ve vypracovaném metodickém rámci. Výstupem procesů metodiky jsou podklady pro implementaci, spuštění a provoz webových řešení. K tomu, aby mohla být metodika vypracována, musel být nejprve vymezen pojem metodika a definován metodický rámec, do kterého je metodika vsazena. Dalším východiskem pro návrh vlastní metodiky byla rešerše existujících metodik, která slouží jako úvod do problematiky realizace webových projektů a poskytuje přehled vhodných nástrojů. Výstupem práce je metodika MANW, která je syntézou firemní praxe a teorie v podobě metodického rámce. Tato metodika je snadno modifikovatelná a zejména díky jasné definici procesů může firmám, které ji implementují, přinést efektivní řešení fáze analýzy a návrhu webových produktů.