Bezpečnostní aspekty implementace databázových systémů - Pokorný, Tomáš (2010)
Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku bezpečnosti databázových systémů. V úvodu jsou popsána východiska a vývoj bezpečnosti informací. Následuje vymezení oblasti bezpečnosti databázových systémů s využitím normy ISO/IEC 27000. Výsledkem je ucelený seznam požadavků na bezpečnost databázových systémů. Práce se věnuje také právním aspektům dané problematiky. Další části práce nabízí srovnání zabezpečení konkrétních objektově-relačních databázových systémů - Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server a PostgreSQL. Kritéria komparace vycházejí z požadavků na bezpečnost databázových systému a reflektují specifika daného typu databází. Srovnání se snaží nastínit možnosti využití a omezení jednotlivých databázových produktů.