Vliv daňové judikatury na průběh daňové kontroly v ČR - Řezníčková, Veronika; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Diplomová práce byla zaměřena na vliv daňové judikatury na průběh daňové kontroly v České republice. Cílem bylo zhodnocení vlivu daňové judikatury na průběh daňové kontroly včetně navazujících úkonů. Zároveň by práce měla ucelit pohled na problematiku správy daní na průběh daňové kontroly z hlediska změn a judikatury, která by svým výkladem měla napomáhat k objasnění jednotlivých fází daňové kontroly a zaručit přiměřenou právní jistotu daňovým subjektům a správcům daně při procesu daňové kontroly. Ve druhé kapitole bylo na problematiku daňové kontroly nahlíženo v určitých fázích i z pohledu daňového řádu, který vstoupí v platnost 1. 1. 2011. Během analýzy se prokázalo, že zákon o správě daní a poplatků je nedostačující procesní daňovou normou, která obsahuje mnoho nedostatků z hlediska jednotlivých ustanovení upravující proces daňové kontroly. Daňová judikatura sice tento nedostatek ve velké míře napravila a napomohla k objasnění výkladu jednotlivých ustanovení zákona o správě daní a poplatků, ale z pohledu určitých sporů mezi Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem nelze zaručit absolutní právní jistotu v rámci průběhu daňové kontroly a z těchto poznatků jsem vyvodila, že funkce daňového řádu je v současné době nezbytná a to i z důvodů, že je velmi náročné sledovat aktuální vývoj judikatury.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; daňová kontrola; diplomové práce; tax auditing; master's theses