Subsaharská Afrika infekční nemoci jako bariéra rozvoje - Nováková, Gita (2010)
Region Subsaharské Afriky patří dlouhodobě k oblastem světa s obrovským růstovým potenciálem. Současně ale řeší stále stejné problémy svého rozvoje - chudobu, negramotnost, zadlužení aj. Mezi nejzávažnější příčiny omezeného rozvoje lidského kapitálu patří zdravotní stav obyvatelstva. Infekční nemoci se v tomto regionu vyskytují u velmi vysokého procenta obyvatelstva v porovnání s ostatními oblastmi ve světě. Ve svém výsledku mají dopad na společnost ve všech jejích aspektech - demografickém, sociálním i ekonomickém. Důležité nejsou pouze přímé následky a náklady nemocnosti, léčby a úmrtnosti. Mnohem větší význam představují jejich dlouhodobé zásahy do společnosti a její struktury. První kapitola této práce se zabývá obecnou rozvojovou problematiku sledovaného regionu. Ve druhé části jsou rozebrány konkrétní nemoci, jejich rozšíření a dopady na společnost. Poslední kapitola je zaměřená na konkrétní situaci v Ghaně, zdravotní profil jejího obyvatelstva a v současnosti probíhající reformy, které naznačují možný vývoj ve financování zdravotnického systému afrických zemí.