Subsaharská Afrika infekční nemoci jako bariéra rozvoje - Nováková, Gita; Steinmetzová, Dana; Pavlík, Petr, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Region Subsaharské Afriky patří dlouhodobě k oblastem světa s obrovským růstovým potenciálem. Současně ale řeší stále stejné problémy svého rozvoje - chudobu, negramotnost, zadlužení aj. Mezi nejzávažnější příčiny omezeného rozvoje lidského kapitálu patří zdravotní stav obyvatelstva. Infekční nemoci se v tomto regionu vyskytují u velmi vysokého procenta obyvatelstva v porovnání s ostatními oblastmi ve světě. Ve svém výsledku mají dopad na společnost ve všech jejích aspektech - demografickém, sociálním i ekonomickém. Důležité nejsou pouze přímé následky a náklady nemocnosti, léčby a úmrtnosti. Mnohem větší význam představují jejich dlouhodobé zásahy do společnosti a její struktury. První kapitola této práce se zabývá obecnou rozvojovou problematiku sledovaného regionu. Ve druhé části jsou rozebrány konkrétní nemoci, jejich rozšíření a dopady na společnost. Poslední kapitola je zaměřená na konkrétní situaci v Ghaně, zdravotní profil jejího obyvatelstva a v současnosti probíhající reformy, které naznačují možný vývoj ve financování zdravotnického systému afrických zemí.
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; zdravotnictví; Ghana; infekční nemoci; bakalářské práce; health service; Ghana; infectious diseases; bachelor's theses