Platební modely za služby poskytované prostřednictvím informačních technologií - Dušek, Marek (2010)
Vzhledem k neustále rostoucímu ekonomickému významu informatických služeb se práce snaží zmapovat možné platební modely za jejich užívání a sestavit relevantní výběrová kritéria. První část je tedy věnovaná vymezení pojmů obecná a informatická služba, dále jsou diskutována technická a technologická východiska webových služeb jakožto často užívané implementace služeb aplikačních a informatických. Kapitoly zahrnují teoretický pohled na koncepční otázky a dále spíše technicky orientovaný exkurz do relevantních formátů jako XML-RPC, SOAP, REST, WSDL a UDDI. Následuje objasnění zásadních aspektů souvisejících s nefunkcionálními požadavky na provoz informatických služeb, jako jsou QoS a zabezpečení, které jsou garantovány naznačenými SLA kontrakty. Pro pokrytí těchto požadavků jsou představeny zásadní infrastrukturní komponenty, tedy řízení identit, monitorování, měření a účtování. Po přehledu politik oceňování služeb, včetně diskriminačních a kompozičních strategií, následuje rozbor samotných platebních modelů, rozdělených na placené (transakční, předplatitelský, registrační, licenční a jednorázový) a bezplatné (financované provozovatelem, reklamou a freemium). Modely obsahují stručný popis s uvedením svých výhod a nevýhod, a dále infrastrukturní předpoklady a klíčové metriky. Konečně poslední kapitola stanovuje relevantní srovnávací kritéria a dle nich provádí porovnání vybraných modelů takovým způsobem, aby poskytovatelům nabídla vodítka při rozhodování o zpoplatnění.