Plánování a analýza velkých projektů za pevnou cenu - Král, Miroslav (2010)
V oblasti odhadování IS/IT projektů bylo v uplynulých letech vyvinuto značné množství různorodých metod. Tyto metody by měly být používány s ohledem na několik faktorů. Volba a použití metody odhadu by měla zohlednit fázi projektu, ve které se odhalovatel nachází, a různorodé spektrum externích vlivů, jejichž složení a intenzita působení je velmi rozdílná a individuální. Přesnost odhadování výrazně ovlivňuje úspěšnost celého projektu. Z tohoto důvodu by se měla této problematice věnovat zvýšená pozornost. Cílem této diplomová práce je poskytnutí uceleného pohled na problematiku odhadování velkých projektů za pevnou cenu. Cíl této práce je naplněn především prostřednictvím poskytnutého přehledu a vymezením vybraných metod, seznamu nejčastějších chyb a interpretací výsledků analýzy portfolia projektů realizovaných v mezinárodní společnosti. Očekávaný přínos diplomové práce spočívá ve vymezení procesně správného a úplného popisu tvorby ceny projektu za pevný rozsah práce, kterou může dodavatel s rozumnou mírou rizika garantovat. Další očekávaný přínos práce spočívá v interpretovaných výstupech analýzy portfolia projektů realizovaných mezinárodním dodavatelem IS/IT produktů a služeb, které lze využít pro efektivnější odhadování a řízení portfolia projektů.