Nadnárodní společnosti v globalizačních procesech - Švejda, Jiří (2010)
Práce se zabývá vymezením role nadnárodních společností ve světové ekonomice, v kontextu s internacionalizačními a globalizačními procesy. Snaží se vystihnout jejich dopady na současnou lidskou společnost. Zvláštní důraz je kladen na zkoumání historických souvislostí a předchůdců dnešních nadnárodních společností. Pozornost je též věnována globalizaci jako takové.