Administrativní náročnost veřejných výdajových programů - Forgáčová, Eva (2010)
Diplomová práce je zaměřena na zjištění administrativní náročnosti zvoleného veřejného výdajového programu - operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V práci je uvedena teorie veřejných výdajů, veřejných výdajových projektů a administrativních nákladů v potřebném rozsahu. Dále je popsán samotný operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jádrem práce je vlastní analýza administrativní náročnosti u tří typů realizovaných projektů, přičemž administrativní náročnost je sledována u vybraných projektů na různých úrovních implementačního systému. Zjištěné hodnoty administrativní náročnosti jsou porovnávány, hodnoceny a komentovány. Na základě zjištěných údajů jsou formulovány problematické okruhy, ve kterých je prostor pro možné úspory na straně administrativních nákladů. Pro zjištění potřebných údajů bylo využito dotazníkového šetření.