Ekonomická integrace Venezuely v kontextu nového regionalismu - Vršovská, Jitka; Hnát, Pavel, 1981-; Steinmetzová, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Dnešní svět je charakterizován neustále sílící globalizací, v jejímž rámci dochází k růstu iniciativ států spojovat se ve větší celky, aby tak mohly čelit světové konkurenci. Tato bakalářská práce se zabývá integračními procesy ve Venezuele. Cílem práce je odhadnout budoucí snahy Venezuely ohledně vzniku nových regionálních integrací a rovněž odhalit skutečnosti, kterými jsou tato úsilí podmíněna. Jako podklad pro uvedené zkoumání slouží analýza ekonomické situace Venezuely, na niž se zaměřuje první kapitola. Obsahem druhé kapitoly je charakteristika zahraničního obchodu a politicko-ekonomických vztahů s ostatními státy světa. Třetí kapitola se soustřeďuje na zhodnocení postavení Venezuely v nejvýznamnějších integračních celcích v teritoriu Latinské Ameriky. Pro takovou studii je Venezuela velmi zajímavým státem, jelikož je specifická v mnoha směrech. Její ropný průmysl je tahounem celé ekonomiky a významně ovlivňuje hospodářskou situaci země. V neposlední řadě hraje klíčovou roli politika současného prezidenta Huga Cháveze, který svérázným způsobem určuje směr, jakým se bude jeho země ubírat.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Venezuela; Latinská Amerika; regionalismus; bakalářské práce; Venezuela; Latin America; regionalism; bachelor's theses