Administratívne náklady zadávania verejných zákaziek na príklade Slovenskej republiky - Šveda, Martin (2010)
Práca je zameraná na oblasť verejného obstarávania v podmienkach Slovenskej republiky. V prvej kapitole publikácie je pojednávané o legislatíve so stručnou charakteristikou relevantných pojmov, postupov a konštrukčných prvkov samotného procesu verejného obstarávania s akcentom na ich administratívnu náročnosť. Problematika administratívnych nákladov je rozoberaná v nasledujúcich dvoch kapitolách. V druhej kapitole dochádza k vymedzeniu teoretickej koncepcie spomínaných nákladov s ohľadom na ich atribúty, metodiku merania, štruktúru a zdroje, ktoré ich vyvolávajú. V poslednej kapitole prebieha analýza subjektov dotazníkového šetrenia s cieľom podať čitateľovi verný obraz situácie vo sfére verejných zá-kaziek na Slovensku v roku 2009, špecifikovať hodnotu administratívnych nákladov pre jednotlivé organizácie verejnej správy a ich vzťah k celkovému objemu financií vynaložených na verejné zákazky a vykonať komparáciu na úrovni verejnej správy. V závere je pojednávané o zistených trendoch a sú navrhnuté konkrétne postupy zefektívnenia celého systému verejné-ho obstarávania vzhľadom k výške administratívnych nákladov.