Vzájemné souvislosti úrokových sazeb a měnových kurzů (na příkladu vybraných zemí) - Kočí, Tomáš (2010)
Tato práce se zabývá vztahem měnového kurzu a úrokového diferenciálu. V první (teoretické) části je uvedeno a okomentováno rozdělení systémů měnových kurzů, tato část dále pokračuje vysvětlením teoretického základu vztahu úrokové míry a měnového kurzu z pohledu modelu trhu aktiv, platebně-bilančního přístupu a teorie parity úrokové míry. V analytické části se práce zabývá ověřením teoretických předpokladů na empirických datech. Na vzorek deseti evropských zemí jsou aplikovány postupy grafické analýzy, regresní analýzy a analýzy pomocí modelu VAR s cílem identifikovat vztah měnového kurzu a úrokového diferenciálu.