Srovnání podnikání v ČR a ve Švýcarsku - Andrášová, Zuzana (2010)
Tato práce se zabývá srovnáním podnikání v České republice a ve Švýcarsku, a to z právního pohledu. V centru pozornosti jsou především obchodní společnosti a srovnání jejich základních charakteristik z hlediska platné právní úpravy v obou zemích. V první kapitole jsou stručně představeny obecné charakteristiky podnikání, včetně právní definice podnikání a podnikatele. Druhá kapitola obsahuje přehled možných právních forem podnikání vyskytujících se v obou právních řádech, přičemž je zde blíže pojednáno o individuálním podnikateli jako o fyzické osobě a o obchodních společnostech jako takových. Následující kapitola se zabývá prameny práva, v nichž je podnikání v obou zemích upraveno. Poslední kapitola je stěžejní částí této práce a zaměřuje se na srovnání nejčastěji užívaných forem obchodních společností s poukázáním na jejich odlišnosti v souvislosti se způsobem organizace dané formy společnosti a úpravy vztahů uvnitř společnosti a navenek vůči třetím osobám. V závěru každé podkapitoly je zmíněn i praktický význam těchto společností.