Srovnání podnikání v ČR a ve Švýcarsku - Andrášová, Zuzana; Kalinová, Miluše, 1952-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato práce se zabývá srovnáním podnikání v České republice a ve Švýcarsku, a to z právního pohledu. V centru pozornosti jsou především obchodní společnosti a srovnání jejich základních charakteristik z hlediska platné právní úpravy v obou zemích. V první kapitole jsou stručně představeny obecné charakteristiky podnikání, včetně právní definice podnikání a podnikatele. Druhá kapitola obsahuje přehled možných právních forem podnikání vyskytujících se v obou právních řádech, přičemž je zde blíže pojednáno o individuálním podnikateli jako o fyzické osobě a o obchodních společnostech jako takových. Následující kapitola se zabývá prameny práva, v nichž je podnikání v obou zemích upraveno. Poslední kapitola je stěžejní částí této práce a zaměřuje se na srovnání nejčastěji užívaných forem obchodních společností s poukázáním na jejich odlišnosti v souvislosti se způsobem organizace dané formy společnosti a úpravy vztahů uvnitř společnosti a navenek vůči třetím osobám. V závěru každé podkapitoly je zmíněn i praktický význam těchto společností.
Vedoucí práce: Miluše Kalinová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; obchodní společnosti; diplomové práce; corporations; master's theses