On-line obchody s komoditami - Ripelová, Lucie (2010)
Diplomová práce se zabývá, se kterými komoditami se v dnešní době obchoduje. Zaměřuje se na obchody s fyzickým dodáním, nikoliv na obchody spekulativní. Cílem diplomové práce je právě výběr vhodných komodit pro obchodování na internetovém portálu. První část práce je věnovaná přehledu dosavadního poznání v oblasti obchodování s komoditami. Druhá část práce se zaměřuje na analýzu burzovního i mimoburzovního trhu, a to jak v České republice, tak i ve světě. Výsledkem každé analýzy je přehled obchodovaných komodit. Není opomenuta ani komparace burzovního a mimoburzovního trhu. Třetí část práce pojednává o popisu funkčnosti portálu opentrade.cz, pro který byly analytické práce provedeny, včetně výčtu vybraných komodit, a o specifiku portálu opentrade.cz, a sice barterových obchodů.