Analýza trhu zlata a vplyv komodít na diverzifikáciu portfólia - Kováč, Jakub; Musílek, Petr, 1965-; Vorek, Marián; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Cieľom diplomovej práce na téma Analýza trhu zlata a vplyv komodít na diverzifikáciu portfólia je poskytnúť pohľad na komodity ako na investovateľnú triedu aktív. Tomuto cieľu sa venuje prvá i druhá kapitola. Prvá kapitola sa zameriava na teoretické podopretie vnímania komodít ako samostatnej triedy aktív, kdežto druhá kapitola predstavuje možnosti ekonomicky sa vystaviť pohybom cien komodít pre investora na dnešných finančných trhoch. Pri predstavovaní komoditných produktov je kladený dôraz na trh so zlatom. Druhým cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať trh zlata a jeho pridanú hodnotu pre investora. Priestor je venovaný rozboru štruktúry dopytu a ponuky po zlate, ktorá má následne vplyv na cenu zlata. Práca potvrdzuje, že hlavná pridaná hodnota zlata ako investíčného aktíva spočíva v jeho zaradení do portfólia kapitálových aktív. Zlato preukázateľne zvyšuje diverzifikáciu portfólia, ochraňuje portfólio voči inflácií i voči riziku ekonomického prekvapenia. Naopak, pri porovnaní s kapitálovými aktívami sa zlato ukazuje ako neperspektívna samostatná investícia. Posledným cieľom práce je analyzovať diverzifikačný potenciál diverzifikovaných komoditných indexov v rámci portfólia. Cieľu je venovaná posledná kapitola, ktorá predstavuje komoditné indexy ako investovateľný produkt a analyzuje vplyv zaradenia komoditného indexu do portfólia zloženého z kapitálových aktív na jeho efektívnu hranicu investovania. Na vybranom komoditnom indexe je ukázané, že nielenže tento index nie je vhodným diverzifikačným nástrojom, ale investori by sravili lepšie, ak by ho predávali na krátko.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; zlato; diplomové práce; gold; master's theses