Koncept životního pojištění s dobročinnou složkou - Nečas, Dalibor (2010)
Autor přichází s konceptem nového typu pojistného produktu rozšiřujícího dosavadní nabídku rezervotvorných životních pojištění. Chce povzbudit k uzavření životního pojištění klasickými produkty dosud neoslovenou cílovou skupinu potenciálních klientů životních pojišťoven, přičemž rozšíření životních pojištění má být jedním z nástrojů vedoucích ke zmírnění ekonomických důsledků demografického stárnutí obyvatelstva. Princip nového pojistného produktu je založen na specifickém využití podílů na zisku z rezerv pojistného životních pojištění formou tzv. dobročinné složky. Pojišťovnám se skrze představovaný produkt otevírá v oblasti marketingu možnost spolupráce s nekomerčními subjekty, zabývajícími se charitativní činností, kterým naopak nový produkt zajišťuje dlouhodobý příjem na financování jejich dobročinných aktivit.