Rovná daň a dopad jejího zavedení na redistribuci příjmů v České republice - Chládek, Jan (2010)
Tato diplomová práce pojednává o fenoménu posledního desetiletí v oblasti daní z příjmů, a sice o rovné dani. Práce analyzuje historický vývoj zdanění příjmů a myšlenky rovné daně, jak fungovala v historii a jak její různou formu teoreticky rozpracovali ekonomové ve 20. století, s důrazem na koncept rovné daně amerických ekonomů Roberta Halla a Alvina Rabushky, který je jako model nejpropracovanější, a který se stal předlohou české daňové reformy v roce 2008. Součástí práce je analýza tohoto teoretického konceptu, jeho základních východisek a proklamovaných efektů. Následné porovnání české implementace s původním konceptem je ilustrováno na několika modelových příkladech poplatníků daně z příjmu fyzických osob, které ukazují, jak reálně se podařilo či nepodařilo naplnit původní koncept.