Zhroucené státy v mezinárodních vztazích na příkladu Afghánistánu - Roupcová, Martina (2010)
Práce je složena ze čtyř částí. V první části je zaměřena na aplikaci konceptu failed states a teoretický pohled na tuto problematiku. Ve druhé části jsou nastíněny 4 teoretické přístupy, zabývající se zhroucenými státy. Ve třetí kapitole práce přináší analýzu situace v Afghánistánu použitím Failed state indexu. Črtvtá část přináší případovou studii a SWOT analýzu české mise v Afghánistánu.