Zpracování podnikatelského záměru - Ondrák, Jan (2009)
Předkládaná práce si klade za vytvoření projektu fotovoltaické elektrárny o výkonu 1 MWp v katastrálním území obce Lipnice nad Sázavou. Dále se zaměřuje na zjištění podmínek pro podnikání v energetice a s obnovitelnými zdroji energie. Podrobně však popisuje pouze obor fotovoltaiky. Součástí práce je hodnocení realizovatelnosti, finanční a administrativní náročnosti, včetně popisu jednotlivých dokumentů nutných pro realizaci projektu. Nezbytnou součástí práce je PESTEL analýza podnikatelského prostředí. Ta popisuje všechny aspekty, které je nutné zohlednit při podnikání v tomto oboru. Zároveň je nedílnou součástí práce ekonomická analýza s kalkulací předpokládaného ekonomického vývoje po dobu zákonné garance výkupních cen, tj. 20 let. Vzhledem k očekávaným výrazným změnám výkupních cen tato práce zohledňuje i tuto skutečnost a hodnotí ziskovost projektu i po této změně.