Osobní a rodinné finnance a aktuální finanční krize - Černá, Martina (2009)
Zadlužování domácností narůstá od druhé poloviny 90. let díky rostoucí životní úrovni obyvatel. Lidé si pořizují vlastní bydlení a roste počet spotřebitelských úvěrů. S nástupem finanční krize se zhoršují podmínky na trhu práce a lidé začínají mít problémy se splácením. Jedním z projevů růstu zadlužení je růst počtu exekucí a osobních bankrotů. Diplomová práce se zabývá problémem zadlužování z pohledu osobních a rodinných financí a pojednává o odpovědném přístupu k půjčování peněz, o dopadech nespláceného dluhu a možnostech řešení nepříznivé situace. Cílem práce je nalézt metody a postupy, které povedou k řešení a prevenci dluhové pasti z pohledu konkrétní domácnosti.