Komparace produktů pojišťoven na českém trhu - Šlechtová, Jana (2009)
Diplomová práce je věnována problematice životního pojištění. V první části se snaží vymezit podstatu tohoto pojištění, definovat jeho základní typy a podchytit vývojové trendy na českém pojistném trhu. Jádrem práce je komparace aktuálně nabízených produktů investičního životního pojištění z hlediska výhodnosti pro spotřebitele. Analyzovány jsou produkty pěti pojišťoven s největším tržním podílem na českém pojistném trhu. Další část se zaměřuje na význam životního pojištění pro jednotlivce a motivaci, která vede občany k jeho sjednání. Jsou zde vymezeny i možné konkurenční produkty. Závěrečná kapitola se soustředí na otázky důchodové reformy a souvislost životního pojištění s tímto tématem.