Daňová konkurence u daně korporací v nových členských zemích EU - Holubářová, Jana (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daňové konkurence, především na území Evropské Unie. Jsou vymezeny pojmy daňová harmonizace a koordinace, škodlivá daňová konkurence a směřování Evropské Unie v harmonizaci korporátních daní. K analýze daňové konkurence u daní korporací jsou využity statutární i implicitní daňové sazby, které lépe vystihují skutečnou míru zdanění. Sazby jsou porovnávány mezi původními a novými členskými státy, za účelem zjistit, zda existuje v Evropské Unii daňově konkurenční prostředí. V diplomové práci je popsána jedna z analýz Evropské Komise, týkající se efektivních daňových sazeb. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda je daňová konkurence u korporací mezi novými a původními členskými státy Evropské Unie úspěšná, tedy zda daňově výhodnější podmínky v nových členských státech znamenají vyšší základy daně. Diplomová práce se zabývá také daňovými výnosy.