Daňová konkurence u daně korporací v nových členských zemích EU - Holubářová, Jana; Kubátová, Květa, 1952-; Teklý, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daňové konkurence, především na území Evropské Unie. Jsou vymezeny pojmy daňová harmonizace a koordinace, škodlivá daňová konkurence a směřování Evropské Unie v harmonizaci korporátních daní. K analýze daňové konkurence u daní korporací jsou využity statutární i implicitní daňové sazby, které lépe vystihují skutečnou míru zdanění. Sazby jsou porovnávány mezi původními a novými členskými státy, za účelem zjistit, zda existuje v Evropské Unii daňově konkurenční prostředí. V diplomové práci je popsána jedna z analýz Evropské Komise, týkající se efektivních daňových sazeb. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda je daňová konkurence u korporací mezi novými a původními členskými státy Evropské Unie úspěšná, tedy zda daňově výhodnější podmínky v nových členských státech znamenají vyšší základy daně. Diplomová práce se zabývá také daňovými výnosy.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses