Role žen v demokratizačních procesech frankofonní Afriky - Pavlicová, Vendula; Kváča, Vladimír, 1977-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato diplomová práce se zabývá postavením žen v africké společnosti a pokouší se zjistit, jaké jsou jejich možnosti účastnit se, v rámci daného postavení, současných demokratizačních procesů. Snaží se zachytit významné skutečnosti - od zmapování role žen v tradiční společnosti, přes její změny v průběhu francouzského kolonialismu, a následně i po dekolonizaci - které determinují ženino dnešní postavení. Z toho pak práce vychází při hledání způsobů, jakými se ženy zapojují do demokratizačních procesu, které ve frankofonní Africe právě probíhají. Zaměřuje se nejen na jejich možnosti účastnit se procesu rozhodování v rámci volených orgánů, ale také na šance žen ovlivňovat politiku méně formální cestou. Důraz je přitom kladen především na činnost ženských organizací, které se zdají být vhodným nástrojem demokratizace africké společnosti.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; gender; demokratizace; diplomové práce; gender; democratization; master's theses