Mezinárodní postavení Československa v období tzv. 1. republiky - Němcová, Tereza (2010)
Diplomová práce se zabývá mezinárodním postavením Československa v letech 1918 až 1938. Jejím cílem je prozkoumat možnosti a šance malého státu na přežití a prosperitu. Práce analyzuje cestu Československa za ziskem samostatnosti během první světové války, jeho účast na Pařížské mírové konferenci, vystupování ve Společnosti národů, vývoj vzájemných vztahů s velmocemi a s nástupnickými státy Rakouska-Uherska a zrod a fungování Malé dohody. Práce se také věnuje událostem, které předcházely podpisu Mnichovské dohody v září roku 1938 a snaží se odpovědět na otázku, zda se mu dalo zabránit a jestli existovala jiná možnost, jak na něj reagovat.