Zvláštnosti podnikatelského prostředí, obchodní a kulturní zvyklosti - Jamaica. - Buchtová, Lucie (2010)
V mé bakalářské práci se zaměřuji na analýzu podnikatelského prostředí, kulturních a obchodních zvyklostí na Jamajce. Mým cílem je představit tuto malou zemi zahraničním investorům a tím jim dopomoci více poznat zdejší trh. Moje práce je rozdělena do čtyř částí na základě PEST analýzy, jež popisuje čtyři různé oblasti podnikatelského prostředí. První kapitola obsahuje základní informace o Jamajce včetně geografických údajů, historie země a charakteristiky obyvatelstva. Druhá kapitola se zabývá první částí PEST analýzy - právním a politickým prostředím na Jamajce. Další část mé práce je věnována ekonomické situaci na Jamajce a specifické roli přímých zahraničních investic. Jádrem mé bakalářské práce je čtvrtá kapitola, která zahrnuje informace o obchodní etiketě, kulturních a sociálních zvyklostech, normách a hodnotách, jež jsou analyzovány na základě výzkumu G. Hofsteda. Poslední kapitola popisuje technologické prostředí země a srovnává pozici jamajského vědy a výzkumu s ostatními státy světa.