Diagnostka firmy Omega Optix, s.r.o. se zaměřením na analýzu mezinárodních vztahů - Nováková, Zuzana (2010)
Cílem diplomové práce je posoudit finanční zdraví společnosti Omega Optix, s.r.o. a zhodnotit její postavení jak na českém trhu, tak na trzích zahraničních. Jejím jádrem je finanční analýza doplněná o strategickou analýzu a v praktické části o analýzu mezinárodních vztahů. Teoretická část je zaměřena na metody finanční analýzy. Obsahuje horizontální a vertikální analýzu rozvahy a výkazu zisku a ztráty, dále analýzu rozdílových a poměrových ukazatelů, bilanční pravidla a souhrnné modely hodnocení podniku. V praktické části jsou jednotlivé metody finanční analýzy aplikovány na společnost Omega Optix, s.r.o. v letech 2004-2008. Strategická analýza doplňuje finanční informace o charakteristiku makrookolí a mikrookolí podniku. Samostatnou kapitolou je analýza mezinárodních vztahů. Výsledkem provedených analýz je SWOT analýza společnosti Omega Optix a z ní plynoucí závěrečná doporučení.