Podnikání českých obchodních subjektů v Mexiku - analýza, přiležitosti, doporučení. - Pauknerová, Ingrid (2010)
Cílem diplomové práce je snaha poskytnout všem zájemcům o podnikání v Mexiku aktuální informace, které se této problematiky týkají. Úvodní část práce tvoří stručná charakteristika země včetně krátkého historického přehledu. Následuje stěžejní kapitola diplomové práce věnovaná podnikatelskému prostředí, jehož specifika jsou vyhodnocena na základě dvou odlišných metod- metody PEST a metody SWOT. Dále jsou zmapována, z hlediska investic a zahraničního obchodu perspektivní odvětví mexické ekonomiky, a to s přihlédnutím k možnostem českých obchodních subjektů. Procesu vstupu podnikatele na mexický trh a jeho podmínkám je vyhrazena samostatná kapitola. Diplomová práce se také zaměřuje na charakteristiky jednotlivých institucí, které se angažují na poli zahraničního obchodu či investic a mohou zájemcům poskytnout radu či pomoc. Součástí práce jsou kontaktní adresy na všechny v práci zmiňované organizace. V závěrečné kapitole se práce věnuje konkrétním příkladům státní podpory exportních aktivit českých subjektů.