Bankovní záruky a jejich úloha při zajišťování závazků v mezinárodním obchodu - Berková, Hana (2010)
Bakalářská práce analyzuje široké možnosti využití bankovní záruky při zajišťování závazků v mezinárodním obchodě. První kapitola obecně seznamuje s institutem bankovní záruky a principem jejího fungování. Představuje mezinárodní standardizovaná pravidla, kterými lze bankovní záruku efektivně regulovat. Zabývá se postavením smluvních stran a rozebírá jejich zájmy. V druhé kapitole jsou charakterizovány jednotlivé typy bankovních záruk. Základní dělení spočívá v rozlišení záruk abstraktních a akcesorických, přímých a nepřímých, platebních a neplatebních, kterým je věnováno nejvíce pozornosti. Poslední kapitola je prakticky zaměřena na státní podporu exportu spočívající v poskytování zvýhodněných bankovních záruk Českou exportní bankou a jejich pojištění Exportní garanční a pojišťovací společností.