"Oceňování nemovitostí, porovnání administrativního a tržního přístupu" - Blažková, Kristina (2010)
V teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy a definice z oblasti oceňování včetně vysvětlení jednotlivých používaných metod, a to jak v rámci administrativního přístupu, tak i tržního. V praktické části práce je zjištěna administrativní cena dle platného oceňovacího předpisu a proveden odhad tržní hodnoty nemovitosti pomocí metody porovnávací, výnosové i nákladové. V závěru je výše vypočtených hodnot vyhodnocena, jsou nastíněny hlavní příčiny jejich rozdílů. Nákladové hodnoty vypočtené pomocí tržního i administrativního způsobu jsou vzájemně porovnány. Součástí práce je také shrnutí hlavních rozdílů mezi tržním a administrativním režimem oceňování.