Výhody a nevýhody případného přijetí eura v ČR - Pavčová, Sandra (2010)
Tato bakalářská práce hodnotí dopady přijetí eura pro Českou republiku. První kapitola podává ucelený přehled vybraných historických událostí už od počátků měnové spolupráce až po samotné budování a formování Hospodářské a měnové unie. Pro tuto práci je stěžejní druhá kapitola, která obsahuje podrobnou analýzu jednotlivých dopadů přijetí eura jak těch pozitivních, tak negativních. Cílem je určit, jaké dopady převládají. K zjištění, jestli tomu tak opravdu je i v praxi, je do této kapitoly zahrnuta část, která se zabývá zkušenostmi zemí, které již euro přijaly za svou domácí měnu. Posledním cílem této práce je určit, v jakém časovém horizontu je nejvýhodnější euro přijmout.